Skip to main content

Tudnivalók a pszichoterápiáról

Mi az a pszichoterápia?

Pszichoterápia arra hivatott, hogy a pszichés problémákkal küszködő emberek segítséget kapjanak. A kezelő a pszichoterapeuta, aki a hozzá forduló kliens gyógyulását akarja elérni. Ehhez az embert helyezi a középpontba, a figyelmet rá összpontosítja. Tudományosan kidolgozott módszer szerint jár el, módszereit szakmai tudásából és tapasztalatából meríti. A pszichoterápia egyik jellegzetessége, hogy megismételhető törvényszerűségekre épül. Ezért csak azt tekinti ténynek, ami megfigyelhető, irányítható, objektív körülmények között megismerhető. Sikere ellenőrizhető. A különféle módszerek két nagy csoportra oszthatóak: egyéni és csoportos terápiára. 

Mitől hatékony a pszichoterápia?

Minden terápiás irányzatnak, technikának meg van a saját hatásmechanizmusa. Miközben nagyon fontos, hogy valamennyien tisztába legyünk azzal, hogy a változásért mindenkinek önmagának kell tennie. A terapeuta terelgeti kliensét, valahogy úgy, mint egy idegenvezető, aki körbevezeti a látogatóit saját házuk termeiben. (I. D. Yalom, 2002.) Azonban a terápiához bátorságra, elköteleződésre és felelősségvállalásra van szükség. Valamint arra, hogy készek legyünk feláldozni eddigi gondolkodásunkat és viselkedési mintáinkat. Az is lehet, hogy bizonyos dolgokat el kell engedni a változásért cserében. Viszont a befektetett munka hosszútávon megtérül. 

Minden ember rendelkezik azzal a vele született erővel, hogy változtathat, átalakulhat személyesen, kollektív módon és globálisan is. Aki viszont nem akar változni, az nem fog tudni felkészülni a világban zajló változásokra sem. 

A pszichoterápiás ellátás eredményei lehetnek:

 • hatékonyabb kommunikáció és problémamegoldás
 • szabadabb döntéshozatal
 • mélyebb érzelmi élet
 • elszigeteltség érzésének csökkenése
 • zavartalanabb emberi kapcsolatok
 • önbizalom növekedése
 • értelemmel telibb életvitel
 • nagyobb saját érzelmi mozgástér 
 • teljesebb belső szabadság
 • stabil integritás

Kinek ajánlott a pszichoterápia?

Az egyéni és csoportos ellátást azoknak ajánlom, akik nem a mások hibáztatását keresik, nem a saját leértékelésüket élik meg az élet realitásában, hanem a lehetőségeket látják a fejlődésre, a változásra.

 • Ajánlom azoknak, akik képesek a szenvedésben meglátni a lehetőséget is, és nem az újabb és újabb szenvedéseket élik csak meg, hanem azokat meghaladva egy magasabb szintre lépnének, felvállalva, hogy az élet szenvedéssel teli.
 • Azoknak, akik nem ismételni szeretnének, hanem egyre magasabbra kerülni az emberi létezés korlátlan lehetőségében.
 • Ajánlom azoknak, akik nem az egójukat akarják elhatározás szintjén megszüntetni a new age halandzsa hatására, hanem valóban önismeretre vágynak, ami az egyik legnehezebb, de egyben a leghitelesebb út, ami járható.
 • Azoknak, akik tudnak és akarnak abban hinni, hogy ott van minden lehetőség bennük, mindent megkaptak a fejlődéshez, de ezekhez a képességekhez el kell jutniuk és meg kell valósítaniuk. Ezt pedig senki nem tudja helyettük megtenni, és Ők sem tudják más helyett.
 • Ajánlom azoknak, akik tudnak alázatosak lenni abban, amit éppen tesznek, mert látják benne a mélyebb összefüggéseket, és akik elég bátrak ahhoz, hogy elinduljanak a belső világuk felé.
 • Azoknak, akik szeretik a szabadságot és dolgozni akarnak, hogy egyre mélyebben megvalósítsák azt.
 • Ajánlom azoknak, akik a szabadságot nem mástól várják, hanem hisznek abban, hogy önmagukban is megvalósíthatják.
 • És végül ajánlom azoknak, akik hisznek az igazi emberi értékekben

Hogyan jelentkezhet be hozzám?

Első konzultációra a Bejelentkezés rendelésre oldalon foglalhat időpontot. Továbbá  hívhat  a 06 30 361 0577 telefonszámon vagy írhat email-t a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre.

Első alkalommal egy felmérő beszélgetés történik, amely alapján eldől, hogy tudom-e vállalni a pszichoterápiás kezelését. Ez függ az egyéni probléma jellegétől, súlyosságától, valamint attól, hogy a személy alkalmas-e pszichoterápiára.

Hogyan mondhatja le az időpontot?

A terápia egy előre egyeztetett fix idősávban zajlik, általában heti gyakorisággal. Az időpont díjmentes lemondására havonta egyszer, az adott hónap első napjáig van mód, melyet e-mailen vagy telefonon keresztül tehet meg.

Mi történik az első találkozáskor?

Az első találkozás alkalmával egy 60 perces beszélgetés során felmérem az állapotát. Előfordulhat, hogy a beszélgetés önmagában nem mindig elegendő. A pszichés állapot alapos felméréséhez ma már hozzátartozik objektív mérőeszközök használata is. Ez kicsit hasonló az orvossal való találkozáshoz, amikor laborvizsgálatok készülnek. Amennyiben pszichoterápiás ellátásra kerül sor, annak során az állapotváltozás követése érdekében kérdőívek kitöltésére  kerülhet sor. Amennyiben rendelkezik korábbi pszichológiai kezelésről szóló egészségügyi dokumentációval, azt kérem, hogy az első találkozásra hozza el. 

Van-e lehetőség gyógyszerfelírásra?

Klinikai szakpszichológus nem írhat fel gyógyszert. Ilyen igény esetén a területileg illetékes pszichiátriai gondozót keresse fel.

Jelentkezhet-e hozzám, ha jelenleg más pszichoterápiás kezelés alatt áll?

A pszichoterápia alapfeltétele egy bizalomteljes, személyes kapcsolat, amit veszélyeztet, ha párhuzamosan két helyre jár. Ezért a szakmai alapelvek közé tartozik, hogy egyszerre csak egy pszichoterápiás kezelésben lehet részt venni. 

Pin It

Segíthetek?

A terápiás lehetőségekkel kapcsolatos további információkért vagy bejelentkezéshez hívjon vagy írjon

Segíthetek?

A terápiás lehetőségekkel kapcsolatos további információkért vagy bejelentkezéshez hívjon vagy írjon