Skip to main content

Gyakran ismételt kérdések

Kinek ajánlott a terápia?

Azoknak, akik nem a mások hibáztatását keresik, nem a saját leértékelésüket élik meg az élet realitásában, hanem a lehetőségeket látják a fejlődésre, a változásra. Azoknak, akik képesek a szenvedésben meglátni a lehetőséget is, és nem az újabb és újabb szenvedéseket élik csak meg, hanem szeretnék meghaladni azokat, és egy magasabb szintre lépve merik vállalni, hogy az élet szenvedéssel teli. Azonban nem mindegy, hogy milyen szinten szenvedjük el. Leegyszerűsítve: lehet szenvedve szenvedni és lehet szenvedve fejlődni. Ezt mindenki maga dönti el. 

Mi a különbség a pszichológus és a klinikai szakpszichológus között?

A pszichológus és a klinikai szakpszichológus között az az egyik legfontosabb különbség, hogy a szakpszichológus pszichoterápiát végez, szemben a mesterdiplomával rendelkező pszichológussal, aki tanácsadás eszközeit használja segítségadás céljából. A klinikai szakpszichológusoknak a mesterdiploma után 4 éven keresztül kell tovább képeznie magát ahhoz, hogy pszichoterápiás segítséget adhasson. A klinikai szakvizsga után főként pszichés betegek diagnosztikájával és gyógyításával foglalkozik. Fontos tudni, hogy a klinikai szakpszichológus nem írhat fel gyógyszert. Ilyen szükség esetén, pszichiáter szakorvoshoz kell fordulni. A pszichiáter az egyetem elvégzése után, szakvizsgát tesz és ő jogosult gyógyszert felírni. A pszichiáter, ha nem rendelkezik terápiás képesítéssel, akkor nem végezhet pszichoterápiát. 

Miben tud segíteni egy klinikai szakpszichológus?

A gyógyítást pszichoterápiás módszerekkel végzi, amit külön módszerspecifikus képzéseken sajátít el. A legtöbb pszichoterápiás módszerhez önismereti képzésre is van szükség. Ez az önismereti képzés saját élményen keresztül történik, általában 150-250 óra. Az önismereti képzéseket kiképző végzi, és pszichoterápiás egyesületben történik.

Mire érdemes még figyelni a pszichológus választásakor?

Általában 3-5 alkalom alatt kiderül, hogy a személyes kapcsolat milyensége és mélysége ki tud-e alakulni, ha nem, akkor érdemes tovább keresni és elköszönni. A pszichológus személyiségében nem a személyes szimpátia a legfontosabb, hanem a pszichológus, illetve a pszichoterapeuta személyiségének érettsége, a használt módszer alapos ismerete és a szupervíziós háttér használata, illetve hogy sikerül-e bizalmi viszonyt kialakítani a klienssel.

Mi a különbség az egyéni és a csoportos lehetőség között?

Erre a kérdésre szakmai szinten kell segítséget kérni. Akinek szociális viselkedésével van problémája, annak elsősorban csoport módszerek a hatásosabbak, akinek olyan problémája van, hogy nem tudja ezeket a csoport helyzetbe bevinni, annak inkább egyéni terápiára van szüksége. Sokszor a két módszer egymás mellett is használható, egymást kiegészíti és nagyon hatékony.

Szeretnénk változtatni, de nem tudom, merre induljak. Mi alapján döntsek, melyik módszer illik hozzám?

A “Melyik módszer illik hozzám” kérdés egy  szakmai kérdés és a páciens problémái és személyiségének ismerete szükséges a korrekt válaszhoz. Ehhez érdemes szakmai segítséget kérni.

Mit jelent az, hogy önismeret?

Egy olyan belső munkafolyamat, ami során ismeretet, tapasztalatot szerzünk önmagunkról.

Honnan lehet tudni, hogy önismeretre van szükségem?

Van egy szűnni nem akaró testi tünet (melyet nem más általános egészségi vagy neurológiai állapot okoz) vagy gyakran ismétlődő helyzet, furcsa, olykor rossz érzés, közérzet. Ezt „szenvedésnyomás”-nak hívjuk, melyben a tünetek súlyossága és az egyén funkcionáló képessége alapján is lehet különbség. Ilyenkor annyira rosszul érzi magát az egyén, hogy úgy érzi sürgősen szüksége van szakmai segítségre. Ez az az érzés vagy állapot, ami a legtöbb embert eljuttatja a terápiába. 

Hogyan zajlik a pszichoterápia?

Fel kell vállalni és kipróbálni. Néhány alkalom után kell csak a pszichoterápiás szerződést megkötni, addig egymás megismerése zajlik és a terepauta által alkalmazott módszer saját élményű megtapasztalása.

Milyen gyakran kell terápiára járni?

Általában hetente egyszer, az egyéni terápia esetében.

Csoportban a heti egyszeri helyzet is lehetséges, de vannak két hetente, havonta és vannak maratoni többnapos terápiák is.

Mennyi ideig tart a terápia?

Az időtartamot előre nem lehet megmondani, ez mindig az adott problémától függ. Vannak néhány alkalomra szűkített speciális problémát átdolgozó terápiák, ahol személyiség munka nem történik.

A személyiséggel is dolgozó terápiák általában 1,5 -2 éves időtartamúak, de néha ezt is meghaladó hosszú terápiákra is szükség lehet.

Ha úgy érzed, elakadtál...

Úgy érzem, nem haladok a terápiával. Mi az oka ennek?

Meg kell beszélni a terapeutával. Legyen bátor és türelmes. A jó terapeuta tudja a dolgát.

Kipróbáltam egy terápiát, de egy-két alkalom után abbahagytam. Most újrakezdeném, de félek, hogy megint nem fog tetszeni. Mit tegyek?

A pszichoterápia nem tetszés szinten zajlik. Egy alkalom nem biztos, hogy elég, hogy el tudjunk köteleződni. A pszichoterapeuta 8-12 évig tanul, hogy pszichoterapeuta legyen. Nagyon fontos tudni, hogy a pszichoterápia interdiszciplináris tudás és a pszichológus és orvosi tanulmányok közben és után szerezhető meg. Önmagában a pszichológusi diploma nem pszichoterápiás tudást tükröz, alkalmasságot jelent és alaptudást ad a további tanuláshoz. 

Az ismerősöm azt mondta, már egy-két terápiás alkalom után megváltozott az élete. Én nem így érzem, valamit rosszul csinálok?

Nincs két egyforma ember, nincs hasonló terápia és nincsenek általános és számon kérhető eredmények. Minden terápia egyedi és megismételhetetlen. Rendszerint kitartás kell hozzá.

Honnan tudom, hogy működik a terápia?

A valós világban kell megjelenni az eredményeknek és az megtapasztalható. Fogja érezni. 

Nekem jó a viszonyom a szüleimmel, nem szeretnék erről beszélgetni, csak a párommal nem vagyunk most egy hullámhosszon. Muszáj beszélnem a gyerekkoromról?

Igen, mert a szülő kapcsolatot ismételjük meg a párkapcsolatban. A személyiségünk alapstruktúrája az első 3 év alatt alakul ki és ez a szüleink segítsége mellett zajlik. A nem meghaladott, megoldott szülő kapcsolat vetül rá a párunkra és annak hiányait, megoldatlanságait vetítjük rá és éljük meg vele.

Pin It

Segíthetek?

A terápiás lehetőségekkel kapcsolatos további információkért vagy bejelentkezéshez hívjon vagy írjon

Segíthetek?

A terápiás lehetőségekkel kapcsolatos további információkért vagy bejelentkezéshez hívjon vagy írjon