Skip to main content

Ember vagyok, semmi sem idegen tőlem, ami emberi.
— Terentius

Róza Ráchel vagyok, klinikai szakpszichológus.

Ember vagyok, semmi sem idegen tőlem, ami emberi.
— Terentius 

Róza Ráchel vagyok, klinikai szakpszichológus.

Bemutatkozás

Róza Ráchel vagyok, felnőtt klinikai szakpszichológus. Pszichológusként, 2005 óta foglalkozom az emberi viselkedés alapvető kérdéseivel, ahová a korábban megkezdett, hosszú önismereti utam terelt.

Szakmai pályafutásom eleje óta érdeklődésem két fő területe a csoportokkal- és a tudattal való pszichoterápiás munka. Az általam képviselt integratív megközelítés egyik alapja a módosult tudatállapot (hipnoterápia), másik alapja pedig a kognitív viselkedésterápia. Az egzisztenciális szemlélet, valamint a felnövés és felébredésről alkotott, Ken Wilber által megfogalmazott integrál elmélet nézőpontjai is részét képezik pszichoterápiás gondolkodásomnak.

Csoportos módszerem az integratív csoport pszichoterápia, mely kereteit a pszichodráma biztosítja, ezt kiegészítve a mozgásmeditáció és Bert Hellinger családállítás technikáit is alkalmazom.

Munkám során célom az ítélkezésmentes légkör megteremtése, a páciens megfigyelése és jelenlegi választásainak megértése, majd megtenni mindent, ami megtehető, azaz támaszt nyújtani abban, hogy az egyén önmagának tudjon segíteni. Bízom abban, hogy idővel el tud majd indulni és képes lesz megvalósítani a jelenlegitől eltérő, magasabb szintű választást saját életében. Hiszen mindig van alternatíva.

Működési nyilvántartási szám: 53205168

Magyar Orvosi Kamarai nyilvántartási szám: 2224

Tanulmányok

Pszichológiai tanulmányaimat a Károli Gáspár Református Egyetemen, a klinikai szakképzést pedig a Semmelweis Egyetem, Általános Orvosi Kar, Klinikai Pszichológia Tanszéken szereztem, a módszerspecifikus képzéseimet pedig az Integratív Pszichoterápiás Egyesületnél (IPE), a Magyar Pszichodráma Egyesületnél (MPE) és a Magyar Családterápiás Egyesületnél (MCSE) végeztem el. 

Kiképző terapeutám Dr. Daubner Béla, az IPE elnöke. Hatalmas szerencsének tartom, hogy mint pszichoterápeutától, mint dramatistától és embertől immáron közel 10 éve tanulhatok. Az Ő tanítása által értettem meg a tudat fontosságát, aminek eredményeképpen azóta is folyamatosan használom a különböző tudatállapotokkal való munkát. Segítségével ismerkedtem meg a csoportterápiák nagy- és kiscsoportos formáival is. 

A klinikai szakképzés mellett, ő segített nekem elmélyülni a kognitív viselkedésterápia lehetőségeiben is. A klinikai szakképzés alatt kerültem kapcsolatba az onkopszichológia nehéz és olykor emberpróbáló feladataival. Valamint itt kezdtem elmélyíteni az egzisztenciális pszichoterápia alapvetéseit, mely azóta is folyamatosan áthatja gondolkodásomat. Klinikusként egymagam indítottam be a Szent Margit Kórházban az onkopszichológiai ellátást, mely a szupportív terápia mellett tartalmazta a hipnoterápiás és a kiscsoportos technikákat is. További lehetőségként kaptam meg a kórház egészségügyi dolgozóinak (orvosok, nővérek szakápolók) mentálhigiénés ellátását. Ez volt az a pillanat, ahol elmélyült és még azóta is tart a csoportozás, a pszichodráma technika iránti rendíthetetlen vonzalmam.

Dr. Daubner Béla mellett közös munkánk során megtapasztaltam, hogy felnőni és hiteles (szak)emberré válni egy igen hosszú folyamat. Tanításai folyamatosan bennem élnek. Segített felkelteni önmagamban az igényt, hogy kételkedjek, hogy mindig a felszín mögé nézzek, hogy közeledjek a saját igazságom felé, és hogy ne higgyek el mindent, ami megszólít engem. Ami a legfontosabb, hogy tapasztalati úton ismerjem meg saját énemet azt, aki vagyok, és akivé válni szeretnék.

Szakmai fejlődésem mellett nagyon fontosnak tartom a személyes önismereti munkát is. Hiszen, amikor a pszichoterapeuta szakértelmét és tapasztalatait latba vetve gyógyít, akkor tudása kiegészül az önismeretéből származó tudással is. Így fog tudni segíteni a páciensének abban, hogy hozzáférjen a saját öngyógyító erejéhez. Hiszen a gyógyulást nem a szakember hozza el. Hitem és tapasztalatom szerint a „jó” terapeuta mindig hisz a másikban élő, fejlődni képes erőben, ami végső soron egy „kegyelem” ajándék. 

A Magyar Orvosi Kamara, az Integratív Pszichoterápiás Egyesület, a Magyar Pszichodráma Egyület tagja vagyok.

Milyen problémával fordulhatnak hozzám?

Profilomba elsősorban a szorongásos zavarok; önértékelési zavarok, szociális szorongás, traumák, poszttraumás betegségek, pánik, depresszió, evészavarok túlsúly, és bizonyos pszichoszomatikus betegségek; például fejfájások egyéni pszichoterápiája tartozik. Önismereti célú pszichoterápiát is vállalok. 

Kiemelten foglalkozom a női lét alapkérdéseivel is. Párterápiás munkámban a nemek közötti egyenlőtlen kapcsolatok alapvető aspektusaival foglalkozom, melyet hétköznapi nyelven hímsovinizmusnak hívunk.

Elérhetőségek

 • Rendelő

  MÁS HANGON
  Tanácsadó és Pszichoterápiás Központ
  1126 Budapest, Böszörményi út 34/A
  1. lh. Fsz. 1 ajtó

 • Email

  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Pin It

Segíthetek?

A terápiás lehetőségekkel kapcsolatos további információkért vagy bejelentkezéshez hívjon vagy írjon

Segíthetek?

A terápiás lehetőségekkel kapcsolatos további információkért vagy bejelentkezéshez hívjon vagy írjon