Skip to main content

Blog

Szakmai szemmel

Vannak újra és újra felmerülő témák, amelyekről ritkán beszélünk nyíltan, egyfajta tabuk: sokan küzdünk velük, sokszor egyedül. Igen, én sem vagyok kivétel, a pszichológus is ember, az önismereti utamról, találkozásaimról ezekkel a témákkal személyes naplómban írok. Ott a saját tapasztalataimat osztom meg, itt viszont magukról a témákról szeretnék írni, szakmai szemmel, hogy elindulhasson egy beszélgetés, egy közös gondolkodás, hogy a tabuk ne legyenek többé tabuk, és azok, akik egyedül küzdenek ezekkel a problémákkal, ráébredhessenek, hogy közel nincsenek egyedül, és a megoldhatatlannak látszó problémákra is lehet megoldás.


| Szakmai szemmel

Hogyan hat a hétköznapi hímsovinizmus a párkapcsolatra?

Téma: Párkapcsolat

Vajon mitől érzi magát rosszul olyan sok nő anélkül, hogy meg tudná nevezni rossz közérzetének okát? Létezik egy olyan jelenség, amit hétköznapi hímsovinizmusnak hívnak, melynek különböző megnyilvánulásai ámbár egyenként jelentéktelennek és banálisnak tűnhetnek, azonban, ha a nő nem ismeri fel időben, hogy mivel áll szemben és nem tesz ellene valamit (sajnos sokszor évek évek telnek el változás/változtatás nélkül), akkor ez lebénítja és megmérgezi az otthoni légkört. hosszútávú hatása pedig alássa a nő élet energiáját, pszichés egyensúlyát, önállóságát. 

A hímsovinizmus hatásai eleinte teljesen láthatatlanok a hétköznapokban. Viszont pont ennek révén tud alattomosan és folyamatosan károkat okozni a nők életében, amelyek az idő múlásával egyre súlyosbodnak. A nők érzékelik, hogy valami nem működik jól a kapcsolatban, de gyakran a férfiak tagadják ezt. Tapasztalatok szerint a kapcsolat megromlásának egyik vezető oka lehet az egyenlőség hiánya, amelyhez nagymértékben hozzájárul a hímsovinizmus is. Ennek a megnyilvánulásai a párkapcsolati bántalmazás durvább formáihoz hasonlóak, azonban intenzitásában enyhébb hatásokat váltanak ki. Ilyenek lehetnek:

  • Lelkileg és testileg túlterheli a nőt, megfosztja őt azoktól az érzelmi tartalékoktól, amelyeket saját maga és szükségletei kielégítésére fordíthatna. 
  • Csökkenti a nő személyes hatalmát, lelassítja személyes fejlődését, korlátozza szabadságát és egyre inkább hatástalan önvédelmi reakciókat vált ki nála, mint például a panaszkodást, amely az idő múlásával csak növekedni tud, ha nem történik változás annak okában. 
  • Csökkenti a nő szellemi képességeit, bátorságát, a hatékony kritikára, tiltakozásra, gondolkodásra és cselekvésre való képességét,  ily módon képtelenné teszi a nőt saját életének kidolgozására és megvalósítására. 
  • Nagymértékben rontja a nő önbecsülését. A növekvő kedvetlenség és bizonytalanság miatt, a nő inkompetensnek, vesztesnek, érzelmileg kívülállónak és tehetetlennek érzi magát. 
  • A gyakori, ok nélküli rossz közérzetet, krónikus ingerültséget okoz. A nő úgy érzi elege van a kapcsolatból, bár erre “semmi oka”. Így a nők önmagukat vádolják emiatt az érzés miatt, mivel nincsenek tisztában annak eredetével.
  • Ahogy a nő változást igényel a kapcsolatban, a férfi nem hajlandó az egyenlőség irányába mozdulni a jogok gyakorlásában. 
  • Egyenlőtlen, antidemokratikus és rosszul működő kapcsolat jön létre, ahol a férfi önrendelkezése és személyes fejlődése a nő rovására megy. 
  • Apránként csak a férfi érdekei kerülnek előtérbe a kapcsolatban. Sokszor a nő panaszkodik, de ezekre a férfi nem figyel és nő a bűneként lesz feltüntetve a kapcsolat megromlása.

Forrás: Luis Bonino, Szil Péter, Kuszig Gábor. (2006) Hétköznapi hímsovinizmus. A párkapcsolati erőszak, amit még nem nevezünk annak. Habeas Corpus Munkacsoport – Stop-Férfierőszak Projekt Budapest, 2006.
Kép forrása: society6.com/product/blind-love1845330_poster - Gaetano Motisi

Pin It

Segíthetek?

A terápiás lehetőségekkel kapcsolatos további információkért vagy bejelentkezéshez hívjon vagy írjon

Segíthetek?

A terápiás lehetőségekkel kapcsolatos további információkért vagy bejelentkezéshez hívjon vagy írjon